Roberto Genova

Muziek drukt dat uit wat niet gezegd kan worden maar waarover niet gezwegen kan worden. Victor Hugo

ENGITANED

homedirigerensaxofoondiscografie
lesgeven biografielinkscontact

Sinds zijn debuut op achttien met het Orchestra Sinfonica di Milano LaVerdi o.l.v. Riccardo Chailly, heeft Roberto Genova in meer dan honderd concerten uitgevoerd met verschillende symfonieorkesten o.l.v. belangrijke dirigenten zoals Gianandrea Noseda, Gianluigi Gelmetti, Reinbert de Leeuw, Zhang Xian en Pinchas Steinberg. Tijdens deze periode heeft hij een opmerkelijk ervaring als saxofonist opgebouwd en een bron van inspiratie als dirigent gevonden. In 2005 verhuisde hij naar Nederland om naar het Conservatorium van Amsterdam zijn master te doen, in 2006 was de enige winnaar van de auditie als solo saxofonist van het orkest van het Teatro Regio in Turijn.
Vanaf 2010 wijdde hij zich aan de studie van orkestdirectie onder leiding van Arjan Tien. In 2013 dirigeerde hij de opera van Purcells Dido and Aeneas tijdens de openingsceremonie van het academisch jaar van het Fontys Conservatorium. Hij heeft deelgenomen aan directie cursussen van het Bartok Festival met Zoltan Pesko en de Sherborne Summer School met George Hurst. Hij dirigeerde het AMCO ensemble, het Ontzetting Studenten Orkest, het Intermodulation ensemble en heeft Arjan Tien geassisteerd bij de productie van Carmen met het Magogo Kamerorkest.
Samen te werken met componisten om nieuwe muziek te maken is altijd een passie voor Roberto Genova geweest, met het Cseallox duo heeft hij veel werken in première uitgevoerd voor saxofoon en cello en trad op in grote zalen zoals het Muziekgebouw aan het 'IJ en bij het Internationale festival van de saxofoon van Fermo.
Hij is de winnaar van de 19 prijzen en beurzen in (inter)nationale muziek concours, zowel als solist en in kamermuziekensembles. In 2002 studeerde hij af saxofoon met de hoogste cijfers aan het Conservatorium "G. Verdi" van Milaan, in 2008 behaalde zijn "Master of Music" aan het Conservatorium van Amsterdam en in 2014 zijn pedagogisch master in muziek onderwijs cum laude aan het Conservatorium "G. Verdi" in Turijn. Zijn belangrijkste saxofoon leraren Mario Marzi en Henk van Twillert, de masterclasses en zomercursussen van saxofoon en orkestdirectie, hebben hij meegeholpen om zijn unieke muzikale persoonlijkheid te kunnen otwikkelen.

Curriculum vitae

Roberto Genova 2014 ©